Herstelstappen: de persoon is niet zijn gedrag

Soms laten mensen minder functioneel gedrag zien. Gedrag wat een druk op de (professionele) relatie kan leggen of deze kan verstoren. De persoon is echter niet zijn gedrag.

Het gedrag wordt o.a. gestuurd door angsten en trauma’s. Is het niet een diep verlangen om gewenst zijn, erkenning krijgen en gewaardeerd voelen? Wil niet iedereen zich in essentie zich veilig voelen en in liefde leven? Ik moet de eerste (incl mijzelf) nog tegenkomen die geen struggle heeft hierin.

Daar zit ook de paradox: Terwijl iedereen de struggle kent, kunnen we ook hard en met onbegrip naar elkaar zijn als dat verlangen zich uit in ‘onhandig’ gedrag. Nu betekent het niet dat je alles maar toe moet laten en moet accepteren. Zeker niet. Maar in een werkrelatie heb je wel met elkaar te dealen.

Het kan een mooi cadeau zijn om te bespreken wat het gedrag met jou doet. In verbinding, met compassie en vanuit herkenning. Welke intentie zit er achter het gedrag? Welke kwaliteiten en krachten zie je? Kan je van hier uit, nieuwsgierig en open, het gesprek aangaan?

Ik weet het: dit is heel ideaal geschetst. Ik heb het zelf ook nog niet onder de knie. Mijn intentie is echter om me hier zo veel mogelijk in te ontwikkelen en mild te zijn naar mezelf als het (weer) niet is gelukt. Het lukt nl steeds vaker wél.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *