Herstelstappen: feedforward

Tijdens een traumatische ervaring of een periode van langdurige onveiligheid splitsen zich delen af: traumadeel, overlevingsdeel en gelukkig blijft er een gezond deel.

De weg naar herstel begint met het versterken van de gezonde delen: wat gaat er goed? Wat kan je allemaal al? Wat lukt zelf? Wat heb je nodig om het zelf te doen?

Door iemand te versterken, kan hij of zij in zichzelf een stevige basis leggen waarop het proces zich verder kan ontwikkelen. Iedereen kan bijdragen aan het versterken van gezonde delen daarmee bijdragen aan die stevige basis. Daar hoef je geen therapeut oid voor te zijn.

Op de werkvloer zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor feedforward: wat gaat er goed en hoe zou iemand vanuit zijn of haar kwaliteiten nóg beter kunnen bijdragen aan het behalen van de opdracht? Overigens is het ook voor mensen zonder trauma of afgesplitste delen fijn om gezien te worden op kwaliteiten en kracht.

Afbeelding uit: ‘Bevrijding van trauma, angst en onmacht’- Franz Ruppert. hashtagherstelgerichtwerk hashtagherstelgericht hashtagholdingspace

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *